Způsoby, jak ukládat lilek doma v zimě

Mnozí z nás opakovaně slyšeli o vynikající chuti lilku, jejich vitamínových výhodách a mnoha receptech pokrmů z této úžasné zeleniny, které téměř nikdo nevzdá. Ale blížící se zima způsobuje, že mnoho mistrů přemýšlí o tom, jak uchovat lilek v zimním období roku. Chcete-li to udělat, měli byste vědět něco málo o vlastnostech této zeleniny a způsobech jejího zimního skladování doma.

Obsah
  1. Výběr a příprava pro skladování ovoce
  2. \ t
  3. Metody skladování
  4. Ve sklepě /tmavém místě
  5. Sušené
  6. Video «Sushi lilek»

Výběr a příprava pro skladování ovoce

\ t

Před zahájením sklizně lilku na zimu je především důležité určit kvalitu zeleniny, která bude podléhat dlouhodobému skladování. Musí být čerstvé. Existují určitá pravidla, kterými si můžete vybrat vhodné ovoce, které se poprvé v měsících zimního období nepokazí.

Proto je důležité mít na paměti následující:

  • Je nutné zvolit odrůdy vhodné pro lhaní: Robin Hood, Perbendy, Vakula. Jedná se o velkoplodý lilek s poměrně hustou kůrou. Také pro zimní skladování můžete použít odrůdy jako Kashalot, Torpedo, F1 Bard, F1 Goliath. Mohou s jistotou ležet po dobu 3 až 5 měsíců, v zimě, ale pouze v případě, že jsou přísně dodržovány všechny nezbytné podmínky.
  • Stanoví se podle doby odběru. Je třeba to udělatv době, kdy přijde první podzimní chladné počasí. V opačném případě může být plodina zkažena hnilobou. Takové ovoce tedy zjevně není vhodné pro ležení.
  • Plodina musí být sklízena výhradně za suchého počasí. To nejenže ušetří vaši sílu, ale také ochrání plodiny před napadením plísněmi. Po sklizni musí být plody sušeny, nejlépe ne na slunci, protože pod vlivem ultrafialových paprsků vzniká solanin, který je škodlivý pro lidské zdraví. Pokud jste shromáždili zeleninu na vysokou úroveň vlhkosti, pak nemohou být stanoveny okamžitě na zimu, začnou hníst. Proto stanovte řadu dalších opatření pro sušení zeleniny.
  • Vybrané ovoce k lhaní musí být nutně zralé. Zároveň jsou přezrálé plody naprosto nevhodné pro dlouhodobé skladování. Chcete-li se dozvědět o zralosti zeleniny, můžete lehce tlačit jeho hřebík na něj. Pokud je kůže poškozena, může být uložena.
  • Na kůži zralé zeleniny by neměly být žádné významné vady, které by mohly poškodit nejen lilek, ale i další vzorky umístěné v obchodě.
  • Při sběru zeleniny z lůžka by plod měl mít délku nohy od 2 do 3 cm, což nedovolí plodu rychle vyschnout, a infekce mu nebude schopna ublížit v zimě. Kromě toho, na stonku můžete zjistit stav plodu.
  • V žádném případě nemyjte zeleninu, která je uložena pro skladování! Chcete-li vyčistit a odstranit zem z nich, stačí jen třepat zeleninu a otřete ji hadrem.
  • Je třeba mít na paměti, že je optimálnískladovací teplota + 3-5 ° С, maximálně + 10 ° C. Úroveň vlhkosti by neměla překročit 75-85%. Pokuste se vytvořit ve vašem úložišti přesně podmínky, které zajistí dlouhé zimování lilku. Je pozoruhodné, že tato doporučení jsou důležitá při zvažování pouze při skladování lilku v troubě nebo na tmavém, chladném místě. Pro jiné způsoby skladování jsou tyto podmínky naprosto zbytečné, protože lilek bude dále zpracován.
  • Metody skladování

    Po vhodné přípravě zeleniny pro proces skladování je důležité určit, jakým způsobem budou během zimy skladovány. Tam je několik nejběžnějších způsobů, jak udržet lilek během zimní sezóny doma.

    Ve ​​sklepě /tmavém místě

    Aby bylo možné plodiny dlouhodobě skladovat ve sklepě, měly by být sklepy nebo spižírny umístěny lilky do lepenkových krabic, přičemž by neměly být co nejkratší, ale pečlivě zabaleny jednotlivě a odděleny od sebe hustou papírovou přepážkou. Míče v krabici by měly být od jedné do dvou nebo tří. Nestojí za to, aby se na sebe navzájem ukládaly, protože nedostatek cirkulace vzduchu způsobí poškození nebo nadměrnou zeleninu. Místo papíru můžete použít slámu nebo seno, ale v tomto případě jsou lilky položeny v jedné vrstvě na podestýlku slámy a pokryty pytlem po dobu dvou týdnů, aby se zelenina izolovala od nadměrného zvětrávání a vystavení vlhkému vzduchu.

    Po dvou týdnechObdobí lilku je tříděno. Pouze celá a neovlivněná vnějšími faktory zeleniny zůstávají pro další skladování. Po třídění se lilky opět umístí na suchou deku ze slámy a zůstanou po celou dobu skladování. Dalším známým způsobem skladování lilku v suterénu je jejich zaplnění dřevěným popelem v hlubokých dřevěných bednách, které se pak udržují při teplotě +7 ° C.Visí původní způsob skladování lilku v suterénu nebo na tmavých místech.K tomu doma používejte normální mřížku. Napíná se v určité vzdálenosti od podlahy a pak se lilek pokládá do jedné vrstvy. Aby se předešlo okyselení a hnilobě zeleniny, místnost by měla být větrána s povinnou teplotou +3 ° C.

    Sušené

    Kromě čerstvého skladování lilku na zimu se také praktikuje jejich sušení. Zpravidla se zelenina suší dvěma způsoby: přírodní nebo umělou. Pokud se lilek suší venku, je třeba mít na paměti, že tento proces může trvat několik dní. Pro sušení plodů přirozenou metodou je nutné připravit se předem - prát od nečistot a prachu. Lilek lze sušit celé nebo rozřezat na několik částí. Určeno typem sušení, je nutné rozložit připravený materiál na dekóru nebo plátno s malou vzdáleností od sebe a umístit lilek na čerstvý vzduch, hlavní věc, aby nedošlo k přímému slunečnímu záření. Kromě toho můžete řezat lilek na kroužky a navlékl je nanitě nebo vlasce, zavěsit v dobře větrané místnosti nebo venku.

    Umělá metoda zahrnuje sušení zeleniny v peci. Jeho výhodou je, že je rychlejší a praktičtější. A také méně nebezpečné pro lidské zdraví, protože nejenže zaručuje nepřítomnost produkce slaninu v ovoci, ale také vylučuje infekci larv různých druhů hmyzu, včetně mouch, které sedí na lilku, suší se na ulici. Dip baklažán v troubě je dost jednoduché. Musí být předem připraveny a nasekány na kousky střední velikosti. Musí být položeny na misku a umístěny do trouby asi na 6 hodin, při teplotě nepřesahující 50 ° C. Po uplynutí této doby by mělo být sušení vyjmuto z trouby a ponecháno vychladnout po dobu 1 hodiny. Pokud zelenina má vlhkost, a plátky nejsou sušené, ale curried, pak proces by měl být opakován, snížení stagnace lilku v troubě na 1,5-2 hodiny.

    Video «Sushi lilek»

    Toto video ukazuje, jak sušit lilek na zimu.