Tandoor s cihlami vlastníma rukama

Asijská tradiční asijská vařič je tandoor. Zařízení má jedinečný design, který umožňuje použití pro vaření nádobí neotevře oheň, a teplo ze stěn mísy. Takto vařené jídlo si zachovává jedinečnou chuť a chuť.

Tento atribut dnes získal popularitu daleko za hranicemi Asie. Majitelé restaurací, mini-pekáren a soukromých osob se zajímají o to, jak vyrobit tandoor z cihel vlastníma rukama.

Obsah
  1. Princip fungování tandooru
  2. Stavba pece
  3. Tandoor z cihel

Princip práce tandyr

Konstrukce kamen je podobná jako u hliněného džbánu. Tato forma a její účinnost. Extrémně široký Bottom, s rovnými stěnami, které se zužují na krku.

Je možné vyvodit analogii mezi principem provozu nízkoteplotního topného kotle a tandoorem, jehož hlavním úkolem je soustředit teplo do stěn samotného systému. Splnění tohoto úkolu je založeno na vlastnostech materiálu použitého k formování nádoby - šamotové hlíny. V procesu vypalování získává vlastnosti keramiky.

Provoz pece je následující:

  • kamna jsou umístěny palivové dříví, pak se zahřeje a v procesu spalování, teplota stavby dosáhne maxima;
  • při zahřívání stěny pece hromadí teplo;
  • dále, po mírném poklesu teploty (do 250 stupňů) se provádí plnění výrobků k vaření;
  • hrdlo peceje pokryta víkem pro udržení rovnováhy teploty.

Existuje několik možností, jak kombinovat materiály a konfigurace pecí. Navzdory materiálu výroby, designu nebo jakýchkoliv funkčních prvků, všechny tandiry kombinují hlavní schopnost - to je, jak bylo řečeno výše, hromadění tepla ve stěnách po poměrně dlouhou dobu.

Stavba pece

Úkol pro stavbu tandooru není zcela jednoduchý. To může trvat hodně času a úsilí, aby se konstrukce v tradičním způsobem. Materiály, které tvoří základ budovy - jílu, cihel a kamene.

V procesu sběru materiálu je třeba vzít v úvahu, že každý z nich musí splňovat konstrukční požadavky.

  • Například hlinka by měla být nutně refrakterní - šamot. Není těžké najít a koupit od stavebního obchodu. Na obalu materiálu může být další označení - kaolin.

Základ pece může být vyroben ze železobetonové desky nebo alternativně k potěru. Dále je třeba postavit kamenný popruh jako základ pece. Pro tento účel se používá přírodní kámen, který je potažen žáruvzdorným jílem střední viskozity.

Další fází je výroba hrdla pece. Původní materiál (hlína) musí být po dlouhou dobu důkladně promíchán. Podíl připraveného roztoku:

  • 1 díl soli;
  • 1 díl písku;
  • 4 části jílu.

Složky spadají do nádoby, pak jsou naplněny vodou. Směs by měla býtnechte po dobu dvou dnů, za stálého míchání, aby se vlhkost oblékla. Po dosažení požadované viskozity můžete začít stavět tandoor.

  • Je důležité, aby stěny struktury byly jednotné. Toho je dosaženo pomocí předkreslené šablony ze stromu. Středem budoucího tandooru je dřevěná základna, na kterou je rám upevněn. Ona, rotující, pomáhá kontrolovat jednotnost konstrukce.
  • Před pokládkou zdiva musí být povrch kamenného základu vyrovnán.
  • Dále byste měli začít pokládat zdi. Když je zdivo takové výšky, že horní část konstrukce zůstane asi 30 cm, měli byste začít dělat krk, to znamená zúžit.

Po dokončení musíte budovu nechat nejméně dva dny zaschnout, poté ji vypálit. Tento postup je následující:

  • uvnitř palivového dřeva je položen a spálen. V procesu spalování hlíny se zahřeje a najde požadovanou pevnost a tvrdost, což se změní na keramiku.

Tandoor z cihel

Základem konstrukce by měla být speciální žárovzdorná cihla. Množství použitého materiálu závisí na velikosti budoucího tandiru.

  • Stejně jako v předchozí verzi je i nadace připravena. Odstraňuje se jímka, jejíž průměr odpovídá průměru budoucí pece. Posílení základu na dno jámy je výztužná mřížka. Na dně lůžka usne písečná pilulka a pak se nalije betonový roztok.
  • Čekání od 1 do 2 týdnů - doba potřebná pro úplné vytvrzení základny, můžete pokračovat k vytvoření první řady zdiva. Cihly ve zdivu se stávají vertikálně, a aby struktura byla jednotná, použije se připravená šablona.
  • Druhou řadu provází instalace potrubí. Je nezbytný pro příjem vzduchu, který podporuje proces spalování během vaření.
  • Po dokončení zdiva a jeho vytažení do požadované výšky je nutné jej otřít ven a uvnitř poměrně tlusté vrstvy šamotové hlíny.
  • Vnější vybavení pece, aby se estetický vzhled týkal, zahrnuje pokládku stěn přírodním kamenem.
  • Poslední fáze výstavby je zrušena. Poté je kamna připravena k použití.

Technologie výstavby tandooru je poměrně jednoduchá, i když vyžaduje určité úsilí a čas. Hlavní věcí v procesu výstavby je provedení technologických procesů ve správném pořadí a dodržení všech nezbytných termínů.

Například je nezbytné poskytnout dostatek času pro utěsnění betonového základu a hliněného krytu. Důležitou roli hraje kvalita vybraného materiálu. Při procesu laminace cihlového tandyru by se hlína neměla šetřit - je důležité pokrýt design hustou vrstvou, protože závisí na kvalitě jeho práce. Začněte stavět - a vy se dostanete ven. Hodně štěstí!