Švédsky mluvící pec: konstrukce topného systému s varnou deskou, lehátkem a troubou vlastníma rukama

Z mnoha druhů ohřívačů kamna je samostatným místem správce pece. Strukturálně připomíná kombinaci ruských a nizozemských modelů. Zařízení má relativně vysokou účinnost (až 80%) a poměrně malé rozměry. Nevýhodou je, že kamna švédského modelu mohou být postavena vlastními rukama pouze osobou, která má alespoň obecnou představu o tom, jak správně postavit cihly.

Obsah
  1. Odrůdy stavby
  2. Shrnutí základu
  3. Dubová lišta
  4. Výhody a nevýhody
  5. Vlastnosti provozu

Druhy staveb

\ t

Švédský model je zvolen v závislosti na kvadratuře, která mu byla přidělena, a na umístění v místnosti. To je dáno tím, že zařízení jsou jak rozměrová, tak kompaktní.Všechny agregáty tohoto typu lze rozdělit do dvou hlavních typů:

  • Trouba s postelí. I přes složitý design a velikost má své výhody. Hlavní výhodou je možnost využití v zimě jako vyhřívaná postel.
  • Model s možností umístění varné desky přímo do kuchyně a dekorativní a ohřívače - v ložnici nebo v obývacím pokoji.
  • "Swedbank" topená pec ze skutečných pecí

    \ t

    Kromě takových parametrů, jako je velikost a umístění, stojí za povšimnutí funkční část. Když je přístroj v kuchyni a nezasahuje do jiných místností, je lepší zvolit kompaktní model vaření. Pokud se nepoužívápouze pro účely vaření, ale i pro vytápění domu, je lepší, aby se vešly do stěny mezi kuchyní a místností obecnější pohled na zařízení s možností vytápění dvou místností nebo možnost využít s nočním stolkem.

    Kamna budou dostatečně velká, aby měly v jedné místnosti potřebnou kapacitu pro ohřev obou místností. Kromě toho není příliš těžké vyrobit ševcovu troubu s lehátkem vlastníma rukama.

    Pro lidi, kteří rádi tráví večer na otevřeném ohništi, je velký krb. Bude to nejen velký pokoj, ale bude také schopen vytápět místnost, ve které se nachází její pec.

    Shrnutí základu

    \ t

    Pokládka švédské pece vlastními rukama začíná základem. Je žádoucí položit ji na místo v době vylévání základu domu, ale to není vždy možné. V takových případech to bude muset udělat v již hotovém domě, který je trochu složitější. V tomto případě je oddělení od základny celé budovy povinné.

    Pro uspořádání rozměrové pece se doporučuje vytvořit vhodný podklad s hloubkou nejméně 70 cm. Pokud půda v určité oblasti ve velké hloubce zamrzne, musí se prohloubit i jáma pod kormidlem. Do jaké míry to je nutné určit před začátkem instalace jednotky.

    Je také nezbytné vzít v úvahu typ půdy v této oblasti. Pokud jsou těžší, pak by neměly vznikat problémy, a pokud jsou volné, je třeba základ dále prohloubit. Podobné údaje můžete najít u místní stavební firmy.

    PokudVarná a topná pec bude instalována v místnosti již s vestavěnou podlahou, značení se provádí přímo na ní, po které se tato část vyřízne a provede se přístup do půdy. Takový otvor by neměl být větší než 15 cm. Jeho délka bude odpovídat základně pece.

    OBRAZ BEZ DUCHU

    Po získání volného přístupu k zemi můžete podle výpočtů vykopat základovou jámu požadované hloubky. Na dně výkopu 10-15 sm. Padá písek, který by měl být dobře zastrčený. Někdy je vyroben nejen pískový polštář, ale také písek a kámen. Do písku se vlévá písek a písek, po čemž se vše rozděluje.

    Poté se provede bednění. Pro tyto účely se používají desky s nízkou kvalitou, zejména řízky. Pokud jsou mezi nimi praskliny, pak zevnitř sešívačkou přibitý film nebo ruberoid.

    Základ může být vylit do výšky nejvýše 80 cm nad úrovní podlahy nebo vzdáleností jedné cihly pod ní. Po dokončení stavby nadace je možné přistoupit k pokládce.

    Zednické pece

    \ t

    Aby bylo možné zjistit, jak odstranit kouř uvnitř konstrukce, kde se nacházejí hlavní prvky, je třeba systém pečlivě prozkoumat. To vám pomůže pochopit správné pořadí pece-sporák s troubou, sporákem nebo lehátkem.

    Mistři začátečníků s malými zkušenostmi mohou předběžně kreslit na zdivo bez použití řešení „suchého“. To vám dá šanciUrčete schéma návrhu bez chyby.

    Před pokládkou zdiva musíte nejprve aplikovat střešní krytinu uloženou na základ, provést přesné značení a potom pomocí křídy zobrazit okraj podkladu. Na tomto značení a musíte dát první řadu cihel. Bude záležet na kvalitě celého designu. Musí být naprosto stejná.

    Odborníci doporučují, aby každý další řádek také vložil první "suchý" a pak již na řešení. To zajistí, že vše půjde podle plánu. Služebníci kamna s kamny s vlastníma rukama pak v souladu se schématem.

    Sporák s troubou a sporákem se sporákem

    Druhý řádek je také rozšířen po celém obvodu, ale rozdíl mezi první je. Majitelé ho učí.

    Během pokládání třetí řady začíná snižovat podvodní kameru. Kromě toho by měla začít také trouba a start komína. Pak jsou dveře namontovány a upevněny na řešení.

    Čtvrtý řádek je snížen, stejně jako třetí, ale cihly jsou v komunikaci. Pro pokládku páté řady je charakteristický začátek založení místa pro rošt, ale obecně se neliší od předchozích. V páté řadě je také instalována trouba. Musí být předem navinut azbestovou šňůrou. Poté namontujte rošt a mříž. Jsou upevněny na roztoku.

    Šestá řada je charakterizována instalací dveří, které jsou upevněny na drátě, namontované ve švu mezi cihlou. V sedmé řadě se všechny mezery ze zdiva stěny překrývají, což budeOddělte ohniště a komín.

    V osmé řadě se nastavují ocelové pásy. Devátá je podobná osmé a liší se pouze tím, že proužky jsou položeny přes troubu. Pomohou odstranit zátěž z míst podpory fotoaparátu.

    Pro desátý řádek je charakterizován začátek přípravy na pokládku varné desky. Na okraji pece na této úrovni je namontován roh pro posílení konstrukce. Samotná deska je navíc instalována na azbestových pásech. Na levé straně je místo pro instalaci dveří. Pak stačí pouze zajistit varnou desku a dveře. Ten provede funkci vymazání kanálu.

    Jedenáctý řádek se vyučuje bez zvláštních dodatků. Pro další řadu je typické řezat cihly na ohniště, které budou směrovat kouř správným směrem. Třináctý řádek je nastaven beze změny.

    Na čtrnácté řadě je kamenný pluk. To se provádí pomocí cihel venku. Patnáctý řádek nastavuje ocelový roh. V horní části dvou níže uvedených úrovní cihel jsou zcela rozloženy po obvodu pece, s výjimkou otvorů pro komíny a průvan.

    V osmnáctém řádku jsou instalovány dveře, které budou sloužit jako čistící kanál. Následující řádky na 32 jsou vyučovány bez jakýchkoliv změn. Na posledním je vytvořen vzestupný vrchol na komíně.

    Sporák "Švéd" s lůžkem - vlastními rukama

    Výhody a nevýhody

    \ t

    Stejně jako všechny ostatní druhy zařízení mají švédské modely pecí své výhody a nevýhody, umožňují pochopit, zda je vhodnétakové zařízení pro instalaci v konkrétní budově. V některých případech bude sporák velmi užitečný a někdy bude jeho instalace nevhodná.Je možné rozlišovat tyto hlavní výhody pecí:

  • Vykonává mnoho užitečných funkcí (suché věci, ohřívá dům, nahrazuje varnou desku a troubu atd.).
  • Klasický model nemá velké rozměry - 1 m2 a ne více než 2 m na výšku.
  • Vysoká účinnost, která je srovnatelná s účinností ruské pece. Současně je velikost a hmotnost menší.
  • Schopnost instalovat další prvky (noční stolek, sporák, trouba atd.).
  • Pokud uděláte všechno správně, pak přístroj bude nejen provádět užitečné funkce, ale bude to také vynikající dekorativní dekorace domů.
  • Kamna mohou být používána v letních chatkách av létě. Tuto funkci lze "aktivovat" instalací dalších západek.
  • Pro normální teploty v zimním období stačí v den dvou záložek na palivové dříví.
  • Rozcvička trvá asi 20 minut, což je celkem dobré.
  • Výměník tepla není třeba čistit často, pokud je vše správně provedeno během instalace.
  • Profesionálové zde nekončí. Seznam může být doplněn o další specifické výhody, které jsou k dispozici v některých modelech.Pokud jde o nevýhody, existují také:

  • Měly by se používat pouze vysoce kvalitní materiály. Pokládka se provádí výhradně na šamotové hlíně.
  • Pro efektivní a pohodlný provoz vyžadují kamna kolem sebe volný prostor. Zpravidla postačí 40 čtverců.
  • Dveře pece jsou slabým místemnávrhy. Často je vystavena vysokému teplotnímu zatížení. Pokud je vyrobíte z hladkého ocelového plechu, nebude to spolehlivé. V tomto případě můžete použít pouze odlitky se spolehlivými upevňovacími prvky.
  • Pro vytápění letních domů nebo jiných kancelářských prostor, které nemusí být celoročně vytápěny, není švédský cihlový model vhodný. To je způsobeno potřebou dlouhého zapalování po volnoběhu, protože zařízení absorbuje vlhkost. Na počáteční úroveň lze přivést pouze pomalé deště. Pokud hovoříme o neustálém používání, agregáty v indexech převyšují dokonce i ruskou pec.
  • Funkce provozu

    Pro dlouhotrvající fungování švédské trouby je třeba řádně propláchnout. Má určité podobnosti se sonia. Od druhé dostala slabý tah, který se vyznačuje velmi pomalým spalováním. To je nesporná výhoda, protože rychlý plamen okamžitě spálí, silně zahřeje cihlu, což povede k jejímu zničení.

    Je také důležité provádět pravidelnou prevenci a úklid.Péče o švédská kamna zahrnuje:

  • Denní úklid. Z roštu jsou odstraněny hořící zbytky dříví a popel. Komora popela je také zcela zbavena zbytků.
  • Čištění komínových kanálů. Provádí se jednou ročně. Čas je podzim nebo těsně před začátkem topné sezóny.
  • Jednou za 3-4 roky je trouba vyšetřena na praskliny nebo jiné vady. Pokud je nalezen, pak se provádívětší opravy nebo výměny jednotlivých dílů.
  • Ačkoli dnes existuje mnoho topných zařízení na plyn, elektřinu a jiné druhy paliv,hořáky z cihelného palivového dřeva zaujímají silné místo . Podle statistik jejich popularita roste s každým dalším dnem. Švédský model se vyznačuje krásným designem, praktičností a efektivitou provozu. Kromě toho, že sbíral kamna na vlastní pěst, můžete nejen ušetřit na jeho konstrukci, ale také získat nepostradatelný zážitek.

    "Swedbank" pec se třemi režimy ohniště - vlastními silami