Nejlepší odrůdy čínského zelí

Kapusta Pak-choi je málo známá, ale velmi chutná a užitečná plodina, kterou lze snadno pěstovat na vlastních postelích. Navzdory skutečnosti, že zelenina přišla k nám z Číny, není vůbec jako jeho nejbližší příbuzný - pekingské zelí. Mnoho druhů této nádherné kultury se liší tvarem, barvou, hmotností, časem zrání a dokonce i chutí. Ale jsou v něm prvky, které kombinují všechny druhy zelí. Pak-choy má velmi stručný charakter, který značně usnadňuje život zahradníka, a také dozrává častěji než tradiční bílá oči.

Zelný balíček

\ t
Obsah
  1. Popis čínského zelí
  2. Užitečné vlastnosti
  3. Rozdíly v čínském zelí z pekingu
  4. Čínské zelí: oblíbené odrůdy s krátkým popisem
  5. Olenka
  6. Vesnyanka
  7. Vytair
  8. Goluba
  9. Corolla
  10. Krása východu
  11. Vlaštovka
  12. Lebidonka
  13. The Lilly Miracle
  14. Čtyři roční období
  15. Yuna
  16. Vlastnosti agrotechniky
  17. Péče o kulturu

Popis čínského zelí pack-choi

\ t

Kultura asijských listů je široce známa mezi agronomy a zahradníky, jako je hořčice nebo zelí. Toto jméno je kvůli jeho úžasné chuti. Její listy jsou vždy šťavnaté a neuvěřitelně křupavé. Co se týče chuti, zapůsobí jeho chutnými, nenápadnými tóny a rafinovanou chutí.

Všechny odrůdy čínského zelípoužívá se při vaření prakticky v jakékoliv formě. Pak-chi je ideální pro přípravu občerstvení a salátů. Ale neméně chutná je tato zelenina a pečená, dušená, pečená, vařená forma. S azitems dělají nádherné okurky a marinády. Zkušeným vařičům doporučujeme sušit Pak Choi, aby si ho mohli vychutnat kdykoliv během roku.

Důležité! Nejvíce pikantní, delikátní a rafinovaná chuť je listy mladého zelí.

Číňanka je nejen schopna stát se ozdobou stolu, ale i na zahradě vypadá jako opravdové umělecké dílo. Konečně, zelí tvoří dekorativní sokl listů neobvyklého tvaru, který vypadá velmi sofistikovaně. Výška kultury se může pohybovat od 20 do 50 cm a průměr je od 40 do 45 cm, barva listů a větviček se mění a dosahuje nejneobvyklejších odstínů zelené. Existují i ​​ty nejkrásnější exempláře fialové barvy. Všechna tato kritéria závisí na typu zelí.

Užitečné vlastnosti

\ t

Číňané, jako žádný jiný, neznají pravdu o správné výživě. Tento úžasný národ se snaží zahrnout do své stravy pouze ty produkty, které budou těžit tělu. To je důvod, proč je pak-choi zelí ocenil před mnoha staletími, a užil si zaslouženou popularitu dodnes.

Čínské zelí je skvělou volbou pro lidi, kteří se potýkají s nadváhou. Konec konců, kultura obsahuje nejen minimum kalorií, ale také pomáhá spalovat tuky.

Ve Středním království je již dlouho známo o úžasných léčivých vlastnostech zelí. Čínští lékařidoporučují svým pacientům použití pac-choy s různými onemocněními gastrointestinálního traktu, cévními chorobami a dokonce i srdcem. Nejčastěji se zelenina používá k léčbě anémie.

Baktericidní vlastnosti zelí umožňují jeho použití pro rychlé hojení popálenin, ran a dokonce i vředů.

In pack-chaya obsahuje neuvěřitelně velké množství vitamínů, minerálů, mikro- a makroprvků.

Důležité! Pak-choy je velmi doporučeno pro ženy, které čekají na miminko. Zelenina obsahuje tolik potřebné kyseliny listové během těhotenství. Bylo vědecky prokázáno, že použití čínského zelí ve všech trimestrech zabraňuje defektům plodu.

Rozdíly v čínském zelí z Pekingu

Nezkušení kuchaři a zahradníci často zaměňují dva druhy asijského zelí: Peking a pack-cho. Oni jsou samozřejmě mírně podobní, protože jsou nejbližší příbuzní. Existuje však velký rozdíl mezi těmito dvěma kulturami:

zelí Pak-choi

  • Pak-choi má drsnější řapík než pekingské zelí. Někdy si může vzít 2/3 rostliny.
  • Vzhled. Na rozdíl od pekinki, pak-choi netvoří dělo. Namísto toho se může aziat pochlubit dobrým vývodem s velkými listy.
  • Listy zelí v Pekingu jsou chutnější. Jsou schopni dokonce žít starší osobu, která má problémy se zuby. Listy pak-choy jsou šťavnatější a jejich křupavé vlastnosti jsou skutečným koníčkem.
  • Barva čínské ženy se pohybuje od bílé po zelenou a barvuPekinki sahá od žluté po jasně zelenou.
  • Pekingské zelí má neutrální chuť, na rozdíl od balíčků, jejichž chuť je poměrně kořeněná.
  • Čínské zelí: oblíbené odrůdy s krátkým popisem

    Navzdory skutečnosti, že se čínská žena schází v našich postelích a městech poměrně zřídka, lidé, kteří ji pěstují, rozlišují jednotlivé odrůdy. Všechny se vyznačují lhostejností, rychlostí, odolností vůči chorobám a vrtošivým klimatem.

    Olenka

    Jedna z nejoblíbenějších odrůd pak-cho v Rusku. Olenka je oblíbená mezi pěstiteli pro rekordní krátkodobé zrání (pouze 45 dní). Výsev se doporučuje provádět na konci dubna - začátkem května a poté v posledních dnech července - prvních dnech srpna.

    Specifikace odrůdy:

    • zásuvky pro letáky vztyčené v délce od 20 do 30 cm;
    • barva je tmavě zelená, často s šedavým nádechem;
    • Hmotnost se pohybuje od 1 do 1,8 kg;
    • masité řapíky od 8 do 14 cm;
    • oválný tvar malých listů;
    • vysoké výnosy.

    Příjemná kořeněná chuť vám umožní používat zelí pro jakýkoliv kulinářský experiment.

    Vesnyanka

    Vesnyanka je ultrarychlý vzhled pak-cho. Sklizeň je možná již 25-35 den po nástupu žebříku. Odrůda je vhodná pouze pro pěstování doma, protože mechanizovaná sklizeň ovoce je nepřijatelná. Výsadba semen v otevřeném terénu se vyskytuje na konci dubna - začátek května a výsadba sazenic v otevřeném terénu - v prvních dnech června.

    Hlavní vlastnosti zelí:

    • záznamová hmotnost zásuvky - do 250 m;
    • hladké listy se slabě zvlněnými okraji;
    • barva se pohybuje od světle zelené po sytě zelenou;
    • odolnost proti kvetení;
    • zásuvka polozvednutá;
    • střední žíla se vyznačuje vysokým obsahem šťavnatosti.

    Odrůda Vesnyanka vyžaduje pravidelné zavlažování a špatně snáší vysoké teploty. Vynikající chuťové vlastnosti se používají při vaření mnoha jídel.

    Vytair

    Vatavir je hybrid čínského zelí a tuřínu obecného. Milujeme zahradníky na krátké vegetační období, které je 25-35 dní. Nepěstuje se ve výrobním měřítku, protože se nedoporučuje pro mechanizovanou těžbu. Příznivý čas na přistání - konec druhého jarního měsíce - začátek třetí. Třída má následující parametry:

    • ovoce o hmotnosti 500-700 g;
    • zvýšený výtěžek;
    • rezistence na mnoho nemocí;
    • hladké listy oválného tvaru světle zelené barvy;
    • krátký zelený stonek střední tloušťky má vysokou šťavnatost;
    • malá výška rostliny (až 20 cm);
    • zásuvka je malá, semi-rustikální.

    Vitaware má výraznou ostrou chuť. Doporučuje se pro čerstvou spotřebu.

    Holub

    Zrání hybridu řapíkaté vyžaduje 40 až 45 dnů. Kultura je dobře snášena stínem a sluncem. Odolný vůči chladu, dešti a suchu. Plánováno v posledních dubnových dnech, je také povoleno přistát na konciČervenec Jeho hlavní vlastnosti:

    • masité, hladké listnaté listy se zvýšenými křehkými vlastnostmi;
    • světle zelená barva rostliny;
    • hmotnost zelí se pohybuje od 600 do 1000 m;
    • šťavnatý krátký řapík střední tloušťky;
    • výška a průměr kultury dosahuje 40 cm;
    • je zřídka nemocný nemocemi typickými pro rodinu zelí;
    • Typ semitských rostlin.

    Používá se pro okurky, okurky, marinády a čerstvé produkty. Často sušené na sklad.

    Corolla

    Odrůdy středního věku s dobou vegetace do 60 dnů. Rostlina vyžaduje konstantní vlhkost půdy, špatně snáší hořící slunce. Jako pravidlo, zasadil na začátku května. Má následující proměnné:

    • výstupní otvor;
    • výška zeleniny sotva dosahuje 20 cm;
    • listovitý pokrčený list kulatého tvaru;
    • tmavě zelená barva;
    • Úzký, krátký a plochý stonek bílé barvy;
    • maximální hmotnost rostliny - 1 kg;
    • průměr rostlinné plodiny dosahuje 40 cm.

    Se stejným úspěchem se používá k výrobě salátů, vaření v páře, pečení a vaření. Má vynikající chuťové vlastnosti.

    Krása východu

    Technická výhodnost přichází v den 35-45. Rané odrůdy jsou odolné vůči střelbě a různým druhům nemocí. Zasazeno koncem dubna - začátkem května. Poslední dny července - první dny srpna jsou vhodné pro sekundární výsadbu. Má vysoké výnosy a také takovéparametry:

    Pak Choi: Krása východu

    \ t
    • celé a hladké listy oválného tvaru a střední velikosti;
    • průměrná hmotnost hrdla je 500-700 g;
    • barva je zelená, nasycená;
    • lehce zvlněné arašídy salátu;
    • zásuvka je svislá;
    • průměrná výška - od 20 do 25 cm;
    • průměr rostliny je 40 cm.

    Šťavnaté listy a řapíky mají delikátní, zajímavou chuť, a proto se doporučuje používat čerstvé.

    Vlaštovka

    Rané odrůdy dosahují technické zralosti 35-45 dní po vzniku schodů. Vlaštovka miluje světlo, ale obvykle odkazuje na krátkodobé stínování. Velmi dobrá tolerance k nachlazení a prudkým výkyvům teplot. Stejně jako ostatní odrůdy Pak-Choi, vysazené v druhé polovině dubna nebo v první části května.

    Charakteristika zelí:

    • zelený, šťavnatý, masitý řapík je 2/3 celé rostliny;
    • super-vysoký výtěžek;
    • může dosáhnout obra pro čínské zelí váhu - 3 kg;
    • polozvednutou objímku;
    • prakticky nesnáší kvetení;
    • plechová deska je hladká a integrální;
    • je klasická zelená barva rostliny.

    Vzhledem k vynikající chuti a vysokému obsahu kyseliny askorbové se často používá ve formě různých salátů. Odrůda je však ideální pro jakýkoliv kulinářský experiment.

    Lebidonka

    Zrání kultury trvá asi 45-60 dní. Odrůda je odolná proti mnoha chorobám. Dobré pozdravyjak ke slunci, tak ke stínu. Jediným požadavkem je stálá vlhkost půdy. Zasazeno v klasickém období čínského zelí - od konce dubna do prvních čísel května.

    Zelná odrůda Lebidonka

    Popis kultury:

    • vidlice - 1-1,5 kg;
    • listy tvoří uzavřený horizontální výstup;
    • masitý, dlouhý a široký řapík jasně bílé barvy;
    • celé, listnaté listy malé velikosti;
    • nasycený zelený odstín listu desky;
    • výtěžek je dobrý.

    Nejběžněji používaná je čerstvá, protože má jasnou a bohatou chuť, stejně jako vysoký šťavnatý obsah.

    The Lilly Miracle

    Tato odrůda je zřejmě jedním z nejneobvyklejších druhů pak-cho. Zázrak lilie dozrává 45-55 dní po objevení prvního žebříku. Vyžaduje pravidelné zavlažování, netrpí ostrým chladem. Liší se následujícími parametry:

    • purpurově zelená barva;
    • lehký zelený řapík malé velikosti;
    • zásuvka z poloviny maliny;
    • slabě zvlněné na okraji listů mají oválný vzhled;
    • maximální hmotnost rostliny - 450 g;
    • plechová deska je pokryta malým blokem vosku;
    • výška rostliny - od 20 do 30 cm;
    • nízké výtěžky.

    Díky velkolepým druhům rostlin ji používejte pro čerstvé krmivo. Zázrak lilie je zvláště jemný s lehkým nádechem ostrosti.

    Čtyři roční období

    Rané odrůdy kultury lze sbírat již 35 dnípo nástupu schodů. Čtyři roční období jsou nenáročné, dobře snášejí slunce a stín, odolávají různým chorobám a nachlazení. Zasazeno několikrát za sezónu, obvykle v posledních dnech dubna a července.

    Klíčové vlastnosti:

    • průměr zeleniny dosahuje 45 cm;
    • polotuhá pevná objímka;
    • oválné, hladké, hustě přilnuté listy střední velikosti;
    • průměrná hmotnost - 1,4 kg;
    • světle zelená;
    • tlusté řapíky světle zelené barvy.

    Šťavnaté listy a řapíky činí zelí vhodné pro přípravu lososů (včetně korejských), salátů a jídel, které vyžadují tepelné zpracování.

    Yuna

    Vegetativní doba odrůdy je 45-60 dnů. Mladý je odolný vůči nachlazení a různým formám onemocnění. Doba přistání je standardem pro tuto plodinu - duben a začátek května.

    Vlastnosti odrůdy:

    • listy oválného tvaru jsou mírně členité, okraje jsou slabě zvlněné;
    • úzké, mírně konkávní řapíky natřené zeleně;
    • o hmotnosti od 800 do 1000 m;
    • tmavě zelená barva listů;
    • průměrný výnos;
    • výška rostliny - 30 cm;
    • průměr hrdla polystyrenu je asi 50 cm.

    Platí pro všechny oblasti vaření: od vaření až po vaření prvních pokrmů.

    Vlastnosti agrotechniky

    Pak-choi se pěstuje na dobře osvětlených plochách, kde dříve pěstovala luštěniny nebo pastviny.

    Pak-choi se pěstuje na dobře osvětleném místěstránky

    Důležité! Ve zvoleném místě by neměla stagnovat dešťová voda, protože zelí netoleruje nadměrnou vlhkost.

    Pro každé m2 pozemku musíte přidat 1 položku. Já síran draselný, půl kbelíku humusu a 2 lžíce. Já superfosfát Poté je půda vykopána do hřídele hřídele.

    Bezprostředně před výsevem je nutné povolit zem a poté vyrovnat a vytvořit malé drážky. Vzdálenost mezi nimi by neměla být menší než 30 cm.

    Drážky by měly být napojeny, a pak můžete začít s výsevem, zakopat je do hloubky 1 cm. Aby se schodiště objevilo na 4. den po výsadbě, musí být semena nasáklá roztokem stopových prvků. Provede se několik dní před očekávanou prací.

    Po výskytu několika listů musí být sazenice zředěny. Vzdálenost mezi řádky by měla být 20 až 40 sm. Vzdálenost závisí na rozmanitosti kultury.

    Je možné zasadit patcho ve formě sazenic. Za tímto účelem se semena nasáknou a pak se zasadí do samostatných nádob. Ve věku 15-17 dní se semena naklíčená již vysévají v otevřeném terénu. Je třeba mít na paměti, že teplota vzduchu v tomto okamžiku by neměla být nižší než 15 stupňů tepla.

    Péče o kulturu

    Pak Choi, stejně jako většina plodin, vyžaduje pravidelnou péči. Jedná se především o zavlažování, které by nemělo být nadměrné nebo nedostatečné. Půda pod klíčky by měla být vlhká. Pokud bude často vysychat, bude zelí růst chutné, suché a drsné. Asiatka, rostoucí v perkolované půdě, se často otáčí.

    Pokud jde o hnojivo, pak by mělo být zelí krmeno pouze v případě, že je ve špatné půdě. Pro tyto účely se doporučuje odebírat organická hnojiva, například roztok krávy. Zředí se v normální vodě v poměru 1:10. Na kbelík takového hnojiva přidejte jednu sklenici popela (nutně prosévaného).

    Po zalévání by měl být prováděn pravidelný rozestup řádků, stejně jako odstraňování plevele.

    Důležité! Vzhledem k tomu, že každé zelí je pro různé škůdce svěží, pak-cho by mělo být ošetřeno směsí dřevěného popela a tabákového prachu (1: 1) jednou za 7 dní.

    Je nutné sbírat úrodu čínské ženy, jakmile dozraje. Můžete to udělat dvěma způsoby: rozbitím vnějších listů nebo úplným roztržením soketu a poté odstraněním kořene.

    Nejvhodnější čas pro sběr plodin je časně ráno. Během této doby se pak-choi nasává vlhkostí na maximální úroveň. Je žádoucí okamžitě použít zelí. Pokud je plánováno skladování, pak by se zelenina měla umýt, sušit a hermeticky balit, například do potravinářského filmu. V této formě může být v lednici až dva týdny.

    Pak Choi je složitá kultura, která je známá svými vysokými výnosy, vynikajícími chuťovými vlastnostmi a obrovskými přínosy pro člověka. Pokrmy připravené na něm jsou vždy úspěšné v každém případě. Neobvyklá kultura, která k nám přišla ze Středního království, jistě osloví všechny kuchaře, zahradníky a jednoduché ochutnávky.