Nejlepší odrůdy bílého zelí: fotografie s názvy

Bílý zelí zeleninový vůdce na domácím trhu, poptávka je druhá pouze na brambory. Takovou popularitu získala díky dlouhé životnosti, všestrannosti ve vaření a bohatému složení vitamínů a minerálů. Zelí spotřebované v čerstvé formě, vařené polévky, saláty, přílohy, výplně pro různé pečení, ale přináší v zimním období největší užitek v omáčkové formě, poté je přiděleno obrovské množství vitamínu C, bojující s avitaminózou.

Bílé zelí

\ t
Obsah
  1. Stručný popis bílého zelí
  2. Různé druhy zelí
  3. Brzy
  4. Střední třída
  5. Pozdní
  6. Nejlepší odrůdy zelí pro různé regiony
  7. Pro pěstování ve středním pruhu a v blízkosti Moskvy
  8. Pro Sibiř a Ural
  9. Pro jižní regiony
  10. Jiné oblíbené odrůdy bílého zelí
  11. Nizozemština
  12. Odolné proti praskání

Stručný popis bílého zelí

\ t

Kultura je zděděna z křískovitých květů a je to velký keř s velkými zaoblenými listy šedozelené barvy. Plody - kulaté nebo ochablé hlavy, které se skládají výhradně z masitých listů, stonek je krátký a vzpřímený. Barva dlažební kostky v řezu je často bílá, někdy nažloutlá. Pouzdro pouzdra dosahuje průměru 70-100 cm a výšky 60 cm.

V prvním roce se kultura pěstuje a ve druhé hází květiny, ve kterých jsou vhodná pro dozrávání semen.setí Zelenina je ceněna pro vysoký obsah vitamínů A, B, C, vlákniny, cukrů, kyselin, škrobu, karotenu a minerálů (draslík, vápník, fosfor, hořčík, mangan, měď, síra, zinek, železo). Kyselé zelí je velmi užitečné pro slabou imunitu, avitaminózu, vysokou kyselost žaludku. Léčivé vlastnosti jsou čerstvé šťávy a zeleninové listy.

Různé druhy zelí

\ t

Bílé zelí se pěstuje po mnoho staletí, takže se mu podařilo získat mnoho odrůd přizpůsobených různým klimatickým pásmům. Ve svém arzenálu je místo pro rané, pozdní a pozdní odrůdy, jejich počet vám pomůže vybrat pár nejlepších rostlin pro otevřenou a uzavřenou půdu.

Při výběru odrůdy se vždy zaměřte na oblast bydliště, dobu trvání teplé sezóny, složení půdy a vlastnosti rostliny. Pokud je plánováno sbírat semena pro další pěstování, pak si kupují odrůdu, nikoli hybrid.

Brzy

V teplých květnových dnech se na policích objevují první hlavy mladého bílého zelí, připravují se z nich saláty a polévky, které se používají v dekorech nádobí. Zátky jsou malé, volné a nejsou dlouhé, ale listy jsou zelené, šťavnaté, křupavé a mají ohromující jemnou chuť. Brzy odrůdy jsou určeny pro čerstvou spotřebu a kulinářské zpracování, bez takové zeleniny nemůže dělat na pikniky.

Důležité! Je nemožné zabránit opětovnému výskytu ovoce, rané odrůdy nejsou vhodné pro skladování a mohou být zkaženy i v lůžkách.

Výsadba sazenic může být v zahradě nebo vskleníky, vše záleží na kvalitě půdy, zavlažování a klimatu, zrálo 90-120 dnů od okamžiku klíčení. Přes obtížný seznam pozitivních stran, tam jsou některé nevýhody v časném zelí:

  • Krátká trvanlivost.
  • Sklon k praskání a kvetení.
  • Nevhodné pro solení a kynutí.

Pro přípravu borůvek a prvního jarního boršče se dobře využívají nabídky a plastové listy. Mezi nejlepší odrůdy patří:

Odrůdy zelí Dumas F1

\ t
  • Dumas F1 - vysoce výnosný hybrid, náchylný k tvorbě vlků vážících více než 1 kg, odolný proti prasklinám, teplu a mnoha chorobám zelí. Ovoce je připraveno ke sběru do 2 měsíců po transplantaci sazenic na lůžku, má vysoké komoditní vlastnosti a vynikající chuť.
  • Červen - zraje 62. den po přistání ve městě a představuje světle zelené markýzy s hmotností do 2 - 2,4 kg. Vidlice správného kulatého tvaru s výbornou chutí a šťavnatými listy. Těsná struktura umožňuje skladování zeleniny po dobu 2-3 měsíců, ale hlavní účel odrůdy - čerstvé použití.
  • Zlatý hektar - jako mnoho zahradníků pro plodnost, těžké velikosti (až 2,4 kg), odolnost vůči kýlu a vzácné zavlažování. Zelenina dozrává 108 dnů po setí, ale musí být zabráněno chorobám a škůdcům. Hlavy mají poměrně hustou strukturu, takže mohou ve speciálních podmínkách pojmout až 5 měsíců.
  • Malachit F1 je hybridní forma předčasného zrání, sklizeň se provádí 100–103 dnů po výsevu,rostou ve všech regionech Ruska, Ukrajiny, Moldavska. Plody jsou kulaté s krátkým řádkem o hmotnosti do 1,3-1,6 kg, doporučené pro čerstvé použití. Odolnost vůči nemocem je mírná, vzhled je pozoruhodný.
  • Zorya MS - produkt českého chovu, který se vyznačuje výbornou zeleninou, která se nachází v odtoku. Průměrná hmotnost hlavic je 1,6-2,1 kg, tvar je oválný, barva je světle zelená a nažloutlá.
  • Express F1 - tvoří šťavnaté a chutné hlavy o hmotnosti 1200 gramů s křupavými listy. Hybridní kuželovitý hybrid zraje 80 dní a je ideální pro čerstvé saláty. Plody se dobře přepravují bez ztráty přitažlivosti a nedeformují se.

Hodně pozornosti si zaslouží takové odrůdy jako Kozachok, Parel, Dytmarskaya brzy, Transfer, Rinda F1, Zolotovoritskaya. Zelenina není vhodná pro marinování a konzervování, ale je krásná v čerstvém vaření, listy jsou jemné a nevyžadují dlouhodobé tepelné ošetření.

Střední třída

Navzdory vysoké kvalitě raných odrůd je průměrná poptávka po zahradnících největší. Doba skladování a chuť zeleniny vede ve srovnání s předchozími druhy a výnosy jsou mnohem vyšší. Plody mají hustou strukturu, listy jsou pevnější, šťavnatější, vhodnější ve složení, protože čím déle byly na slunci a jedly vlhkost. Tyto vidličky jsou ideální pro vychystávání, marinování, přípravu zimních přířezů a skladování.

Důležité! Hustota volů přímo závisí na zralosti odrůdy - čím delší je vegetacetvrdší řádky.

Mezi druhy středního salátu patří nejlepší odrůdy bílého zelí a pěstují se v celé zemi. To je nejlepší volba pro Sibiř a Ural, zelenina mají čas dozrát před nástupem mrazu a vydržet chlazení na -5 stupňů. Nejlepší ze svého druhu byli:

Kabina kabiny F1

  • Hope - vysoce výnosná odrůda s vynikající vyvážeností chuti, vysokým obsahem stopových prvků a univerzálním použitím. Plody se tvoří kulaté, váží až 3 kg, s náležitou péčí mírně přesahují limit na 3,4 kg, uvnitř dužiny je sněhově bílá, barva je zachována i během marinování.
  • Corolla F1 - hybridy tolerantní k suchu, které tvoří plody do 5 kg, minimální hmotnost hlavy je vzácně menší než 2 kg, takže zahradník bude vždy ponechán na sklizni. Zástrčky nemají téměř žádnou volnost, měkké šťávy, husté, ideální pro solení. Rostlina není náchylná k onemocněním a praskání. Zralý na 103. den po přistání ve městě.
  • Metropolitní oblast má vývod se zvýšenými spodními listy a malými řádky. Průměrná hodnota hlavy se pohybuje od 2,4 do 3,4 kg. Chuťové vlastnosti a vzhled ve výšce, vidlice udržované až do jara bez ztráty atraktivity a vitamínové rezervy.
  • Dobrovodskaya - zelí středně pozdního zrání, vykazuje vynikající výsledky. Jeho hlavy nedávají vznik prasklin v přerůstání, dlouho uložené v postelích, nést minimální ztráty v nemocech. Maximální hmotnost jedné vidlice je 8-9 kg
  • Obchodník je jinou odrůdoustřednědobém horizontu. Plody mají vynikající vlastnosti, vynikající chuť, všestrannost při vaření, trvanlivost 5-6 měsíců. Vidlice jsou průměrné, zelené a bílé v řezu, tvar řezu a odstínu zůstává zachován i po delším solení.
  • Běloruská 455 - snáší ostrou studenou ztrátu bez ztráty a s minimálním poškozením, ale trpí bakteriálními bakteriemi kaprů a cév. Doba vegetace je 130 dnů od data vzniku sazenic. K nejlepším výsledkům plodů dochází při mírném zalévání a udržování teploty vzduchu + 20 0С, skladování do prosince až ledna.

Při pěstování je nutné zajistit řádnou péči a mírné zalévání rostlin, pak se můžete spolehnout na velkorysou sklizeň. Pouzdra jsou užitečná organická a minerální hnojiva, k dezoxidaci se přidává neutrální reakce půdy, dolomitové mouky, vápna nebo dřevěného popela, který také vyplňuje vidličky z napadení hmyzími škůdci.

Pozdní

Za účelem konzumace čerstvého zelí po celou zimu je nutné pěstovat pozdní odrůdy, které dozrávají velmi dlouho, ne tak chutné jako ty předchozí, které nejsou vhodné pro všechny regiony. Ale mají velmi důležité plus - všestrannost a vynikající uchování. Husté hlavy jsou vhodné pro použití až do jarní sklizně, samozřejmě, s ohledem na chuťové vlastnosti, obsahují trochu hořkou hořkost a čerstvost.

Odrůdy pozdního zelí se pěstují na jihu a ve sklenících, s náležitou péčí, díky velkému plodu a hojnosti. Výsadba se provádí výhradně v semenáčcích a v saděv závislosti na místě pěstování.

Zajímavé! Chuť pozdního zelí se zlepšuje spolu s trvanlivostí, že neztrácí obsah vitamínů a nehromadí škodlivé látky.

Mezi nejoblíbenější a nejproduktivnější odrůdy patří:

  • Aggressor je hybrid první generace, který je povolen k pěstování ve všech regionech. Doba vegetace je 120 dnů po vzniku sazenic. Bush nevyžaduje zvláštní péči a klidně snáší sucho a špatnou půdu. Sklepy jsou skladovány až šest měsíců.
  • Amager je odrůda odolná za studena, jejímž směrem je zimní skladování a příprava solí. Zelí je dobré pro sběr, konzervované saláty a čerstvé pokrmy. Bush tvoří hlavy až do 5 kg, někdy větší, horní listy jsou šedavě zelené a dužina je bílá.
  • Kolobok - středně velké plemeno s 5-kilogramovým skotem, vhodné pro univerzální použití. Hlavy správného kulatého tvaru zrají 150 dní a tvoří přátelský návrat ovoce.
  • Hlava cukru - roste až na 3,6 kg, má bohatý obsah vitamínů, obsahuje cukr a kyseliny, skladované po dobu 8 měsíců. Extrémní odolnost vůči chorobám a vynikající chuti, zbavené hořkosti. Nejlepší odrůda je podobná přípravě čerstvých salátů v zimě.
  • Flexibilní F1 je lídrem z hlediska skladovatelnosti bez ztráty chuti, plody mohou vydržet 9 měsíční skladování a jsou vhodné ke spotřebě do konce jara. Přes toto, hybrid tvoří malé hlavy, váha zřídka přesahuje 3 kg. Před zpracovánímpostupuje blíže k únoru, pak je to, že obsah cukru je koncentrován v kokausech a chuť je odhalena.

Hlava cukru

\ t

Po sklizni se úroda skladuje ve sklepích s vysokou vlhkostí ve vzduchotěsných boxech nebo distribuovaných na policích v suché slámě. Nelze skladovat s partou, jinak to začne hnit, šetřit místo hlavy jsou zavěšeny na hrudi.

Nejlepší odrůdy zelí pro různé regiony

\ t

V mírném podnebí mohou být fermentovány všechny druhy zelí, ale pro včasný sklizeň je stále vhodné vybrat si odrůdy raionů, které závisí na kvalitě a velikosti zeleniny, jejich chuti a dokonce i na externích údajích. Na severu a v centru jsou vysazeny pouze rané a střední odrůdy a na jih jsou vhodné všechny kategorie.

Pro racionální plodnice je vysazeno několik odrůd, které se navzájem mění podle podmínek zrání. To je výhodné pro ty, kteří chtějí zásobit zelí na zimu a jíst čerstvou zeleninu během léta.

Pro pěstování ve středním pruhu a v moskevské oblasti

Podnebí regionu umožňuje pěstování všech druhů zelí, včetně středně velkých zelí. To vám dává možnost vybrat si oblíbenou odrůdu a pěstovat něco nového, rozsah je poměrně široký, takže omezení jsou jen v chuti zahradníka.

  • Zimování - odrůda, která není náchylná k podmínkám pěstování a složení půdy, schopná nést ovoce i ve špatných půdách s nízkou zálivkou, snadno snáší drobné mrazy. Středně velké piloty se vyznačují hustou texturou, šťavnatou a výbornouvkusně
  • Valentine F1 - kříženec pozdní kultury se nemůže pochlubit obrovskými proporcemi, ale zůstává až do konce jara a neztrácí chuť. Hlavy jsou pevné, takže jsou ideální pro vaření v zimě, opláchněte a vařte.
  • Sláva 1305, rodící v srpnu a skladovaná do konce prosince. Zelí je dobré pro zpracování a čerstvé vaření, ale musí být očištěno od lůžka včas, jinak bude plodina prasknout a zkazit.
  • Barokní F1 - kolotoč zelí, nejlepší pro letní saláty a polévky, jeho plastové listy jsou ideální pro borůvky. Kulaté markýzy málokdy převyšují hmotnost 1 kg, mají osvěžující a jemnou chuť.

Pro Sibiř a Ural

Chovatelé vynesli řadu druhů schopných nést ovoce na západní a východní Sibiři a na Uralu. Skupina rostlin zahrnuje rané odrůdy a některé střední plátky, odolné vůči chladu a povětrnostním vlivům. Pěstují se pouze metodou sazenic, aby se urychlilo plodění, ve střednědobém horizontu využívají skleníky a skleníky.

Odrůdy zelí pro Sibiř zahrnují tyto odrůdy:

  • Dárek - střednědobá odrůda, vhodná ke sklizni koncem srpna. Plody jsou velké, silné struktury, vhodné pro fermentaci a konzervaci, jsou skladovány po dlouhou dobu, ale nemohou být zmrazeny.
  • Speedy - již z názvu je zřejmé, že odrůda je raná. Zelenina se vyznačuje svěží a příjemnou chutí, šťavnatými listy, křupavou, plastovou. Hmotnost sotva přesahuje 1 kg.
  • Polar F1 - zástupce raného zelí, odolného za studena, dozrává o 90 ° Cden po přesazení rostlin na místo. Hmotnost volů je 1200-1400 gramů.
  • Junior je nová kopie středního věku, připravená nést ovoce v severních a dalších regionech. Kompletně přizpůsobený mírnému klimatu a nebojí se zimy.

Důležité! Za zmínku stojí středně stará odrůda Sibiřanů, která tvoří velké množství vidliček a za podmínek místnosti se udržuje až 4 měsíce.

Pro jižní regiony

Na jihu Ruska začnou pěstovat sazenice květáku v únoru, aby mohly být rostliny v otevřeném terénu vysazeny již koncem dubna - začátkem května. Optimální teplota půdy pro transplantaci +5 stupňů. V Astrakhan, Krasnodar a Stavropol území, všechny druhy zelí rostou dobře, tady teplota vzduchu ohřívá až +35 stupňů, proto rostliny potřebují časté zavlažování a kvalitativní vrstva mulče.

Nejlepší pro tuto oblast jsou odrůdy: Midor, Tochka, Charkovská zima, pozdní Moskva, Zavadovský, rozhodčí 146, Cukrový cukr, Vévodkyně, Fest F1, Idyllia a další.

Zelí druhu Idyll

\ t

Další oblíbené odrůdy bílého zelí

\ t

Seznam bílého zelí zahrnuje různé odrůdy a hybridy domácího a zahraničního chovu, zaměřené na konkrétní požadavky: hojné plodení, hmotnost, chuť, trvanlivost, univerzální použití. Každý druh má individuální vlastnosti, které splňují tyto požadavky, ale v procesu kultivace je málo.

Populární jsou jak staré, tak nové odrůdy zelí, které jsou stabilnější a odvozené speciálně pro určité oblasti. Mezi nové patří Finale, Florina, Hurtovina, Lotsman, Quizor, Stone Head. Hybridy jsou odvozeny na základě předchozích chyb a nemají mnoho nedostatků.

Holandština

V seznamu nejlepších zahraničních odrůd vede nizozemské plemeno, které představovalo světově nenáročné a stabilní odrůdy Menza F1, Tobia, Megaton F1, na světě. Zelenina dlouhodobě udržuje vzhled a chuť, listy obsahují mnoho vitamínů a minerálů a plody samy jsou vhodné pro univerzální použití a zpracování.

Hybridy Kryumon, Bingo, Zrcadlo, Krutykazer nejsou na levé straně. Zelenina není hořká, zralá rychle a dává pokrmům jemnou chuť.

Odolné proti praskání

Při opětovném zrání půdy a přezrálých plodů mají některé odrůdy tendenci prasknout, což vede ke ztrátě přitažlivosti plodin a hnijící zeleniny. Chcete-li se tomu vyhnout, musíte vědět, které druhy nejsou náchylné k takovému nepříjemnému výsledku, a pouze osvědčené druhy rostlin. Nejčastěji je nedostatek neodmyslitelně spojen se zeleninou.

Jubilejní, Sněhurka, Ditmascherova mraznička, ukrajinský podzim, Jaroslavl, Tyrkysová, Zlatý akr, Katyusha F1 a mnoho dalších byly odolné proti praskání.

Klíčem k velkorysé sklizni je kompetentní přístup a správná volba odrůdy. Dodržování agrotechniky, na každé zahradě můžete pěstovat bílé zelí vhodné pro sezónní použití, sochory a zimuskladování.