Kdy odstranit květák z postele?

Květák - vybíravá zelenina. Pěstování není tak jednoduché, ale získání dobré sklizně je ještě obtížnější. Pro většinu zahradníků to zůstává záhadou - při odstraňování květáku z lůžek. Zaměřit se na informace o datech zrání dostupných na balíku semen, je snadné se dostat do problémů. Faktem je, že proces vegetace je ovlivněn mnoha faktory, takže termíny sklizně se mohou pohybovat. Je důležité se naučit, jak určit stupeň zralosti hlav pomocí vnějších znaků.

Květák

Obsah
  1. Jak určit dobu sklizně?
  2. Vliv vnějších faktorů na zrání květáku
  3. Měl bych se obávat mrazů?
  4. Pravidla pro čištění květáku
  5. Podmínky konzervace květáku

Jak určit dobu sklizně?

Načasování zahájení sklizně závisí na vlastnostech odrůdy. Květák, stejně jako jiné zahradní kultury, je brzy, uprostřed-pozdní a pozdě. Při nákupu semen je důležité věnovat pozornost popisu odrůdy. Termíny zrání plodiny v závislosti na odrůdě:

  • Karafiát s ranou květem dosahuje zralosti 70-90 dní od okamžiku vzniku schodů, to znamená, že ji může žvýkat již v červnu.
  • Doba zrání průměrných odrůd je 95-130 dnů.
  • Pozdní květák je připraven k sklizni z lůžek během 4-5 měsíců po objevení přátelských schodů. Je od konce srpna do poloviny září.
  • Zkušená zeleninaPři pěstování této plodiny používejte informace o vlastnostech odrůdy pouze jako vodítko pro podmínky výsevu. Neočekávají, když hlavy květáku dosáhly 2-3 kg, jak říkají producenti, a začnou řezat květenství dříve. Hlavy jsou připraveny k montáži, když jejich průměr dosáhne 10-12 cm.

    Vliv vnějších faktorů na zrání květáku

    \ t

    Skutečné podmínky dozrávání se ne vždy shodují s informacemi o vlastnostech odrůdy, takže by se na ně neměly zaměřovat. Zvažte faktory, které ovlivňují proces vegetace, zrychlují nebo zpomalují:

  • Teplota vzduchu. Květák se vyvíjí správně s hodnotami teploměru kolísajícími v rozmezí od +15 do +25 stupňů. Pokud je počasí chladné, proces tvorby květenství se zpomaluje. Při vysokých teplotách hlavy rychle přejdou na barvu.
  • Nedostatečné zavlažování. Květák je kultura milující vodu. Nedostatek vlhkosti v půdě vede k tvorbě malých a volných květenství.
  • Úroveň osvětlení. Zkušení zahradníci doporučují háčkování háčkovaných hlav ze slunce. Umělé zkrácení doby světla umožní růst silných a sukulentních květenství.
  • Nedostatek živin v půdě. Na chudé půdě je květák špatný pro ovoce - hlavy jsou tvořeny pozdě, a jejich velikost a struktura nechávají mnoho být žádoucí.
  • Měl bych se obávat mrazu?

    Květák - kultura milující teplo. Při prudkém ochlazení se tvorba centrální hlavy zpomaluje a začínátvoří se malé boční formy. Pokud meteorologové předpovídají pokles teploty na minus hodnoty, je lepší vykopat rostliny a nechat je zrát ve sklepě nebo ve skleníku.

    Nápověda. Zahradní kultivátoři používají Sibiř a Ural jako metodu péče, protože kvůli povětrnostním podmínkám nemá karfiol čas dozrát ve stodole.

    Sklizeň zralého květáku

    \ t

    Pro pěstování jsou vhodné rostliny, kterým se podařilo vytvořit malé květenství (o průměru asi 3-5 cm). Je důležité, aby byly dobře vycpané a zdravé, bez známek poškození škůdci. Zelí je vykopané s kořeny a umístěno do krabic naplněných zahradní půdou nebo mokrým pískem.

    Pěstování květáku ve skleníku nebo esu se provádí při teplotě od +1 do +10 ° C při vysoké vlhkosti. V takových podmínkách hlavy stále rostou na úkor živin nahromaděných v listech.

    Pravidla pro čištění květáku

    Úklidové práce se provádějí postupně. Gurmánští lidé zkoumají lůžka každé 3 dny a vybírají hlavy, dospějí. Řezání květenství se nejlépe provádí v suchém počasí v poledne. Řezané hlavy s dobře ostřeným nožem v krátké vzdálenosti od základny s částí řapíku. Plíživé listy opouští květenství. Další květenství se suší pod baldachýnem po dobu 2-3 hodin.

    Pozor! Nemůžete zanechat řezané zelí na slunci, rychle ztratí svůj vzhled a zároveň zhorší chuť a chuť produktu.

    Podmínky konzervace květáku

    \ t

    NejdelšíKvěták se udržuje ve sklepě. V krabicích se zemí, zůstává čerstvý po dobu 3-4 měsíců, za předpokladu, že teplota v místnosti se pohybuje od 0 do +4 stupňů.

    Pozor! Zelenina se rychle stane nevhodnou, pokud ve sklepě není větrání.

    Řezané hlavy jsou uloženy v suterénu po dobu 6-7 týdnů. Je důležité zobrazit náhled květenství na téma hniloby a poškození. Nevhodná vidlice jsou okamžitě připravena k použití v blízké budoucnosti. Zelí naskládané v krabicích v 1 vrstvě, mezi hlavami leželo lepenku nebo překližky, které se navzájem navzájem dotýkají ovoce, je pravděpodobnější, že se zhorší.

    Pokud se plánuje udržet květák v chladničce, každé květenství se zabalí do papíru nebo potravinového filmu a umístí do prostoru pro zeleninu. V mrazničce leží plody až do příští sklizně. Před zamrznutím hlavy se demontují na samostatných květenstvích a uloží do polyethylenových sáčků po malých porcích.

    Nápověda. Někteří pánové míchají zeleninu po dobu 1 minuty, pak se ochladí a zmrazí.

    Stanovení zrání květáku může být na vzhledu hlav. Měly by být šťavnaté, silné a husté. Nečekejte, až se průměr květenství zvýší na gigantické velikosti. Zkušení zahradníci začínají odřezávat ovoce o hmotnosti 300 g, protože přerůstání na lůžku povede ke zhoršení vzhledu a chuti. V případě květáku je pravidlem, že je lepší sklízet úrodu před jejím podánímpřemožen