Jak si vybrat pánev: přehled 7 druhů, 6 hlavních tipů (foto)

Obsah

  • 7 typů pánví - porovnání a rozložení na policích
  • 6 hlavních doporučení
  • Jaké množství pánví vybrat?

Kvalita nádobí a snadnost jeho přípravy závisí v mnoha ohledech na správné volbě pánve. Porovnejme 7 hlavních typů pánve a zjistíme, jaký druh pánve lze nazvat nejvšestrannějším a nejlepším.

Obsah
  1. 7 druhů pánví - srovnání a rozložení na policích
  2. Smaltovaná pánev
  3. Hliníková pánev bez povlaku
  4. Litinová nádoba
  5. Pánev s nelepivou teflonovou vrstvou
  6. Tepelně odolná /žáruvzdorná keramická nádoba
  7. Žáruvzdorná /žáruvzdorná skleněná deska
  8. Ocelová pánev (nerezová ocel)
  9. 6 hlavních doporučení
  10. Jaké množství pánví vybrat?

7 typů pánví - srovnání a rozložení na policích

Smaltovaná pánev

Pros: lehké, krásné, rychle vaří vodu. A v něm můžete uchovávat potraviny v chladničce, protože sklovinu chrání před oxidací a působením solí kovů.

Ideální pro: polévky, kompoty, přílohy.

Nevýhody: Smalt - kryt je křehký, ale protože je dočasný a vyžaduje pečlivé zacházení. Nesmí se otírat abrazivy a omýt roztokem obsahujícím kyselinu, jako je ocet a kyselina citrónová, aby nedošlo k poškození smaltu.

Jakmile se smalt otře nebo rozbije, jak je uvedeno na obrázku výše,nádoba se stane nepoužitelnou, protože otevřený kov začne "rozdávat" potraviny škodlivé zdraví.

Špatný pro: sirupy na vaření a vařené.

Jak si vybrat smaltovanou pánev: Smaltované hrnce mohou být pokryty smaltem dvěma způsoby: ponořením nebo sprejem. Dnes, mnoho moderních výrobců dal na nádobí smalt s pomocí postřiku, ale takový povlak je tenký a krátkotrvající. Podívejte se tedy na smaltovanou pánev ruské výroby, která se vyrábí technologií dip. Metoda potahování se dá snadno určit, je nutné najít pouze tmavé porce na vnější straně nádobí 2-4 - to jsou místa, na která byly upevňovací prvky připevněny před potažením smaltem, jak je uvedeno na obrázku níže.

Dalším důležitým bodem je barva skloviny uvnitř pánve. Pokud na vnější straně může být jakákoliv, pak pouze uvnitř: černá (ale ne hnědá), bílá, krémová (ale ne žlutá), šedo-modrá a modrá. Smalt jakékoliv barvy je toxický. Také zkontrolujte pánev na přítomnost čipů a lumenů na stěnách a nezapomeňte, že čím silnější je sklovina, tím déle vydrží.

Hliníková pánev bez povlaku

Pros: snadné, levné, rychle se zahřeje.

Nejlepší pro: vařící mléko, vejce na vaření, knedlíky a těstoviny.

Nevýhody: snadno deformovatelné a případně zatemněné, hliník může změnit chuť potravin díky vlastnostem hliníku reagovat s kyselinami a zásadami, uvolňuje toxické kovové soli ve velmi malém množstvídávky, které se časem hromadí v těle.

Špatně vhodné pro: vaření dětských a dietních potravin, vaření nádobí, jako je plavání, a kyselých potravin.

Jak si vybrat hrnec z hliníku: vyberte nádobí s rovnoměrným a silným dnem (více než 3 mm), tlustými stěnami (více než 1, 5 mm) a hustě usazeným víkem. Také věnujte pozornost perům - neměly by být svařovány, ale přišroubovány na šrouby, jak je uvedeno na obrázku výše.

Litinová nádoba

Výhody: Litina je trvanlivá, nebojí se škrábanců, bezpečné a dokonce užitečné pro zdraví, protože rozdává malé dávky železa. Další výhoda - litina má přirozený "nelepivý povlak", který je vytvořen z oleje, nasáklý v porézním dnu litiny. Litinová pánev ochlazuje dlouhou dobu a nádobí v něm se díky stejné pórovitosti chutná.

Vhodné: k hašení, vaření, pečení a pečení nádobí v troubě. Samozřejmě, lahodné pokrmy v železných pokrmech pocházejí z pilafů a masových pokrmů.

Nevýhody: Litinové pánve jsou nejtěžší, nelze je umýt v myčce na nádobí, dlouhodobě se zahřívají, což zvyšuje dobu vaření, nechtějí také skladovat potraviny a dlouho opouštět vodu, protože litina je náchylná ke korozi.

Jak si vybrat litinovou pánev: čím tmavší je porézní a těžší litina, tím je kvalitativně kvalitnější. Příznak nízké kvality - hladkost povrchu a relativní lehkost (dobrá litinová pánev o objemu 3 litry by měla vážit více než 4 kg).

Teflonová nelepivá pánevobal

Pros: rychle se zahřeje, a co je nejdůležitější - prakticky nevyžaduje použití oleje.

Nejlepší pro: Dietní jídla.

Nevýhody: Jakmile je teflonový povlak poškozen, nádobí je zdraví škodlivé, protože potraviny v procesu přípravy budou naplněny karcinogenními toxickými plyny. Teflonový nátěr, i při pečlivém použití, potrvá pouze 1 rok.

Jak si vybrat pánev s teflonovým povlakem: čím více vícevrstvého teflonu, tím déle vydrží. Počet vrstev je uveden na obalu. Před nákupem misky se ujistěte, že antiadhezivní povlak má dokonalou hladkost (nahoře je příklad toho, jak to není). Mějte na paměti, že volba nerezového hrnce s teflonovým nátěrem bude neopodstatněná, protože tyto modely jsou drahé, ale ne dlouho, protože teflon, dokonce i vícevrstvý, se dříve nebo později dostane ven.

Teplovzdorná /žáruvzdorná keramická nádoba

\ t

Pros: ekologický a naprosto bezpečný pro zdraví, a proto udržuje potraviny dobře v chladničce, to také nemá vliv na chuť jídla, nemá tendenci hořet (dokud glazura keramiky nebude klesat) a držet teplo po dlouhou dobu.

Nejvhodnější pro: hašení zeleniny, vaření a horka, zvěřiny a také můžete v troubě péct pokrmy.

Nevýhody: vyžaduje použití rozptylového plamene, těžší hliníkové pánve a dražší. Hrnčířství může prasknout z pádu, strachškrábance z kovových zařízení a abrazivní čištění. Jakmile poleva na dně vyschne, jídlo začne hořet a pánev - absorbovat tuk, což ztěžuje čištění. Nezapomeňte, že nemůžete snížit keramický hrnec ve studené vodě bezprostředně po vaření nebo dát na oheň pokrmy, které byly právě vyjmuty z chladničky, protože z prudkého poklesu teploty, může dát prasknutí nebo prasknutí. Aby se zabránilo rozštěpení nádoby, je také nemožné, aby se během vaření umožnila plná vařící voda.

Tipy pro výběr: Dobrá pánev by měla mít tloušťku dna 4-7 mm, a proto by měla velká váha, například třílitrové nádobí, vážit více než 2 kg

.

Žáruvzdorná /žáruvzdorná skleněná deska

\ t

Výhody: Skleněná mísa může být umístěna okamžitě na stůl, protože vypadá dobře, je bezpečná pro zdraví, není náchylná k hoření, snadno se udržuje a lze ji umýt v myčce nádobí, která je vhodná pro pečení nádobí v troubě a skladování nádobí v chladničce, po dlouhou dobu udržuje teplo;

Nejvhodnější pro: přílohy k vaření, polévky, kompoty, porridge.

Nevýhody: není možné nasadit plynový hořák bez řezání ohněm (foto níže), může se zlomit od pádu a prudkého poklesu teploty.

Špatné pro: Napařování a smažení.

Tipy pro výběr: podívejte se na všechny nádobí ve světle - stěny by měly být bez vzduchových bublin, jinak by mohlo dojít k prasknutí během vaření. Je důležité, aby sklo nebylo špinavé a neprůhledné. Barva je dobrá skleněná pánevmusí mít modrý, tyrkysový odstín.

Ocelová pánev (z nerezové oceli)

Výhody: prakticky ideální kuchyňské nádobí - pánve z nerezové oceli jsou odolné, trvanlivé, trvanlivé, nebojí se škrábanců z nožů, vidlic a rohů, rovnoměrně zahřáté. Nádoby z nerezové oceli se také snadno ošetřují - lze je čistit kovovými houbami a škrabkami. Profesionální kuchaři jsou nejčastěji vařeni v nerezových nádobách.

Nejvhodnější pro: univerzální, ale vhodnější pro vaření a vaření v páře než pro pečení potravin.

Nevýhody: Dobrá pánev s tlustým dnem je drahá, případně matná, na dně jsou nesmazatelné skvrny a ředění, které se zahřívají pomaleji než hliníková pánev.

Jak si vybrat nerezovou pánev: Podívejte se na štítky na obalu nebo nádobí s čísly: 18/10, 08/13, 12/13 nebo 12/18. První číslo je index obsahu chromu ve slitině z nerezové oceli a druhý je nikl. Čím vyšší je první hodnota, tím lepší jsou kvalitní pokrmy, respektive nerezová ocel s označením 18/10 - a tento druh slitiny se nazývá lékařská ocel. Čím silnější je dno a stěny nádobí (spodní - více než 3 mm, stěny - více než 0,5 mm tlusté), tím více se bude ohřívat a jídlo nebude při smažení a namáčení nádobí svítit. V ideálním případě je lepší zvolit pánev s dvojitým nebo trojitým dnem. Značení výrobce však není zárukou kvality.

Doporučujeme se podívat na další příběh „Kontrolního nákupu“ o tom, jak správněvyberte si pánev z ušlechtilé oceli se skleněným víkem a jak rozpoznat padělek atd.

6 hlavních doporučení

  • Bez ohledu na to, jaký materiál byl vyroben z jídel, vyberete si ze dvou modelů stejného typu, vyberte ten, který má silnější stěny a dno, stejně jako více vrstev nelepivého povlaku (pokud je k dispozici);
  • V dobrém hrnci by měly být knoflíky upevněny, ne svařeny;
  • Vždy zkontrolujte, zda nádobí neobsahuje závady;
  • Víko by mělo být pevně „usazeno“ na nádobí a nespadlo na jeho sklon;
  • Dno by mělo být stejné a stabilní;
  • Je lepší nekupovat kuchyňské nádobí s celou sadou hotových výrobků. Udělejte sadu nádob odlišných nejen velikostí, ale i materiálem. Například, aby se plavat a maso nádobí železné litiny misky, pro porážku zeleniny, keramické hrnce, vařit polévky - smaltované, pro přípravu dietních jídel, koupit teflonový model, pro rychlé vaření vejce bude vyhovovat hliník malý hrnek a samozřejmě nezapomeňte koupit Univerzální kuchyňské nádobí je z nerezové pánve. Mělo by být tak kvalitní, jak je v něm, že budete nejčastěji vařit. Přečtěte si níže uvedenou tabulku o velikosti nádobí.
  • Jaké množství pánví vybrat?

    Jaké množství hrnce je optimální? Univerzální je pánev střední velikosti o objemu 3 litry. V této nádobě můžete vařit jak polévky, tak přílohu a maso a kompoty. Je však lepší mít v kuchyni sadu několika pánví různých velikostí, tvarů a tvarůdruhu.

    Pro vaření polévek a kompotů: množství pánve pro vaření polévek a kompotů je vybráno rychlostí 1 litr na člena rodiny. To znamená, že pro malou rodinu 3 lidí stačí dostávat 3 litrové nádobí. Pokud chcete vařit polévky se zásobami, pak si vyberte hrnec více.

    Vařit vejce, zeleninu, přílohu: malá pánev o objemu 1 - 2 l.

    Vařit kaši na 1-2 porce a omáčky: velikost pánve menší než 1 litr.