Druhy a odrůdy cukety: obtížnost při výběru

K dnešnímu dni, paleta odrůd cukety domácí a zahraniční výběr, lišící se ve formě, chuť ovoce, období zrání, takže vybrat z nich nejlepší je poměrně obtížné. Při nákupu semen cukety pro otevřenou půdu je třeba věnovat pozornost především fyzickým vlastnostem odrůdy, ale její schopnosti růst v určitých klimatických podmínkách. Squash je kultura milující teplo a vývoj a plodnost kultury závisí na adaptaci na chlad.

Nejlepší domácí odrůdy

\ t

Pokud porovnáte cukety domácích a zahraničních odrůd, hlavní rozdíl je v tom, že semena cukety domácího chovu zoufale touží po vysoké mrazuvzdornosti - mohou být vysazeny nejen na předměstí, ale iv severních zeměpisných šířkách, kde je léto krátké a studené. Je také důležité, že díky chuti a obsahu vitamínů domácí zelenina také překonává zahraniční hybridy.

Samozřejmě není možné popsat všechny druhy cuket domácího chovu, ale pokud jsou nejlepší a stabilní, pak seznam bude následující:

  • Burshtyn. To je považováno za nejvíce nenáročný na otevřené zemi. Vztahuje se na rané odrůdy - plodící 40 dnů od výsevu. Plody jsou malé, válcovité, světle zelené, dužnina je jemná a šťavnatá. Zralé plody dosahují hmotnosti 1 kg, aniž by ztratily chuť. Snadno snáší chlad a dopravu. Univerzální - vhodný pro přípravu jakýchkoliv pokrmů a přípravků.
  • Gribovsky 37. Velmi populárníOdrůda, charakterizovaná rychlostí a dobrou plodností. Plody jsou bělavé, hladké, s mírnými žebry. Odolný vůči nachlazení a nemoci přetrvává po dlouhou dobu.
  • Zebra. Brzy pěstovaná cuketa (ovoce za 38 dní) s vysokým výnosem. Odolnost vůči povětrnostním podmínkám roste stejně dobře ve sklenících, ve sklenících a v otevřených pozemních podmínkách. Plody jsou dlouhé, mírně zakřivené, velmi zajímavé barvy - tmavě zelené pruhy se střídají se zelenou barvou. Díky husté slupce dobře přepravované, odolné vůči chladu, ale náchylné k hnijícím onemocněním.
  • Tsukesha. Další časně strouhaná cuketa. Plody jsou kompaktní, intenzivní tmavě zelené barvy s bílou, šťavnatou dužinou. Odolný vůči nachlazení a hnijícím onemocněním, je úspěšně pěstován na předměstí a celý střední pás.
  • Beluga. Středověká, ale velmi produktivní odrůda, odvozená od chovatelů Altaj. Imunizované proti hnijícím bakteriím a padlí je snadné snášet nízké teploty. Plody jsou válcovité, zralé mají bílou barvu, mladé - nazelenalé. Dužnina je šťavnatá, sladká.
  • Vodopád. Další zastaralý představitel cukety. Plody jsou malé (do 500 g), rovnoměrné, dlouhé, jednobarevné tmavě zelené barvy. Dužina je bílá, střední hustota. Odolný vůči houbovým onemocněním a nachlazení se vyznačuje dlouhým obdobím plodů (60 dní).
  • Moor. Časné dozrávání (dozrává po 40 dnech) také označuje cukinu. Zahrnut v seznamu nejvíce produktivní cuketyna předměstí a celé střední zóně. Plody jsou dlouhé, velké (1-1,2 kg), velmi tmavé barvy s pevnou kůží. Jsou dlouhodobě skladovány, dobře transportovány, odolné vůči hnilobným bakteriím.
  • Letecký průmysl. Brzy-rostoucí (zrání nastává za 45-50 dnů) zástupce cukety. Chňapky jsou dlouhé, tmavě zelené, někdy až nahnědlé barvy, vlákniny lehké, šťavnaté.Odrůda je univerzální - vhodná pro otevřenou půdu a skleníky.
  • Karam. Patří mezi vysoce výnosné a rané odrůdy - první plodina dozrává po 35-40 dnech. Plody jsou rovnoměrné, válcovité, bílé nebo světle zelené s mírným žebrováním na základně. Maso je jemné, sladké, s jemnou vůní dinas. Keře jsou kompaktní, kvetou s květenstvími, z nichž současně tvoří 3-5 vajec.
  • GREENHOUSE. Velmi vysoká výnosnost cukety střední hmotnosti (500-1000 m) s ovocem. Chobotnice jsou dlouhé, lehce žebrované, velmi tmavě zelené, téměř černé. Dužina je nažloutlá, šťavnatá, dosahuje technické zralosti, je dobře transportovaná a může ležet dlouho.
  • Žluté měsíčky jsou obzvláště oblíbené mezi zahradníky. Tyto odrůdy cukety mají překvapivě něžnou, sladkou chuť, když jsou mladé, a také vhodné pro téměř všechny pokrmy a přípravky.

    Z domácích druhů lze rozlišovat tyto žluté odrůdy cukety:

  • Oviposition. Střední a dlouhé plodnice (až 90 dnů). Plody jsou dlouhé, lehce žebrované, jasně žlutooranžové barvy. Tuhost materiálu se váží na 700 g,ale i dva kilogramy cukety si zachovávají svoji chuť.
  • Zlato. Vysoce kvalitní žlutá cuketa s poměrně vysokým výnosem. Plody jsou dlouhé, rovnoměrné, intenzivní žluté nebo zářivě oranžové, s průměrnou hmotností do 1 kg, rostlina je kompaktní, odolná vůči chladu a padlí.
  • Helena. Brzy-nakloněná (42 dnů) cuketa s jasně žlutými plody. Dužina je světle žlutá, jemná a lehce sladká. Rostliny jsou náročné na zavlažování a osvětlení, mají dobrou imunitu vůči nemocem.
  • Milovníkům něčeho nového a originálního lze doporučit okurku. Tyto odrůdy cukety jsou opravdu kulaté a vypadají jako malá dýně s chutí cukety. Tyto hybridy jsou nejrozmanitějšími bizarními formami a díky své dekorativní a kompaktní povaze mohou mít velmi široké uplatnění jak ve vaření, tak i jako dekorativní prvek.

    Pro otevřenou půdu prakticky všechna kulatá zucchini fit, ale v podmínkách středního pruhu se nejčastěji pěstují:

  • Míč. Raná odrůda s kulovitým ovocem, podobná nezralé dýni. Plody jsou kompaktní (do 500 g), pruhované zelené barvy. Maso je bílé, měkké, velmi šťavnaté. Zvláštností při vaření jsou mladé ovoce o hmotnosti 100-150 g - jsou plněné, dušené a dokonce marinované.
  • Festival F1. Velmi originální kulatá odrůda s neobvyklou barvou plodů, které vypadají jako dekorativní dýně. Sami chobotnice jsou kompaktní (až 600 m), pruhované pruhy se střídajícími se pruhybílé, černé, zelené a žluté odstíny.
  • Oranžová F1. Další zástupce kulaté cukety. Plody jsou malé (200-300 g) jasně oranžového intenzivního zbarvení. Mají vysokou nutriční a kulinářskou hodnotu - používají se k vycpávání, vaření a přípravě.
  • Video «Jak si vybrat cuketu ze všech rozmanitostí»

    Informativní video, které pomůže s výběrem určitého typu ovocné rostliny.